Vasthouden en loslaten

Ik bedacht me laatst dat loslaten zowel een actieve als een passieve variant kent. Je laat iets los – een gedachte, een hand, een bal – en je hebt het niet meer vast. En je kunt het los láten. Niet meer actief proberen het opnieuw te grijpen. 

Ik geloof dat loslaten, in beide varianten, een van de moeilijkste dingen is in het leven. Althans, als het om immateriële zaken gaat als gedachten, verlangens en emoties. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar een bal laat ik vrij makkelijk los. Een baby weer wat minder makkelijk, maar oké EN DOOR.

Pfoei

Dat wil overigens niet zeggen dat vasthouden daarmee een van de makkelijkste dingen is op deez’ aard. Iets ‘vast’ houden, ik noem maar wat, de liefde ofzo, in dezelfde vorm als waarin je het vastpakte… Pfoei, ga er maar aan staan. Dat doen we ook, elke dag weer, omdat sommige dingen nou eenmaal de moeite waard zijn.

Op welk punt je vastpakt, is vaak lang niet zo interessant als het punt waarop je loslaat. Wanneer is het genoeg, van iets?

Maar áls het genoeg is en áls je loslaat, dan kunnen er fantastische dingen gebeuren. Dat heb ik zelf gemerkt de afgelopen dagen. Werkgewijs verandert er het een en ander, bepaalde denkpatronen heb ik eindelijk door en… Ik weet het niet, mijn fuck that shit gevoel heeft zich sterker ontwikkeld. Prompt deden zich nieuwe kansen en mogelijkheden voor.

Minions

Natuurlijk, ik pluk ook de vruchten van eerdere inspanningen. Ik heb er hard genoeg voor gewerkt om te komen waar ik nu sta. Maar soms hè, soms lijkt het alsof de sterren/de voorzienigheid/de minions van god allemaal samenwerken en beslissen: vandaag is jóuw dag. Bam.

Wat ik maar zeggen wil, in de woorden van dan wel Michael Jackson, dan wel Stephen Covey: je moet het zelf doen. Alle energie die je in jezelf steekt, in je leven, in je liefdes, betaalt zich dubbel en dwars weer uit.

————————————————————-

Met de jaren
Moet er veel worden weggegooid.
De gedachte bijvoorbeeld
Dat geluk mild is en duurzaam
Iets als een zuidelijk klimaat
In plaats van een blikseminslag
Die levenslang gekoesterde
Littekens achterlaat.

(Hanny Michaelis, 1966)

Leave your comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related